Hashimoto a dieta bezglutenowa – czy ma to sens? Kiedy pacjent z chorobą Hashimoto trafia do dietetyka coraz częściej zaleca on dietę bez alergenów. Są specjaliści, którzy polecają stosować protokół autoimmunologiczny. Coraz częściej w Hashimoto zaleca się także badania w kierunku celiakii. Jaki związek ma dieta eliminacyjna i choroba Hashimoto?

Spis treści

  • Hashimoto a dieta bezglutenowa. Jaki ma związek z przewlekłym stanem zapalnym?
  • Hashimoto a dieta bezglutenowa – czy to celiakia?
  • Hashimoto a dieta bezglutenowa i rola mikroflory jelit
  • Hashimoto a dieta bezglutenowa
  • Zanim zaczniesz dietę bezglutenową

Hashimoto a dieta bezglutenowa. Jaki ma związek z przewlekłym stanem zapalnym?

Choroba Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy. Układ immunologiczny rozpoznaje białka tarczycy jako wrogie i niszczy je, co prowadzi do niedoczynności tarczycy. Określa się, że choroba Hashimoto obejmuje 95% wszystkich chorób tarczycy Narażone są na nią szczególnie kobiety.

Choroby autoimmunologiczne: organizm rozpoznaje swoje własne komórki jako obce i wytwarza przeciwciała żeby je zwalczyć. Przykłady chorób immunologicznych: łuszczyca, cukrzyca typu 1, celiakia, Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) i inne.

Coraz częściej mówi się o zapalnym podłożu chorób autoimmunologicznych. Tzw. ciche zapalenie (lub przewlekły stan zapalny) powstaje w organizmie na skutek zaburzenia bariery jelitowej czy nadwrażliwości pokarmowych i alergii. Niestety leczenie chorób autoimmunologicznych jest trudne i jak na razie medycyna pomaga raczej utrzymywać chorobę w ryzach. Aby farmakoterapia zalecana w chorobie Hashimoto była skuteczniejsza oraz aby udało się przyjmować mniejsze dawki leków warto zastosować wsparcie: suplementację i dietę. Jaką

Hashimoto a dieta bezglutenowa – czy to celiakia?

Jeśli pacjentka z chorobą Hashimoto ma szczęście i trafi na świadomego lekarza lub dietetyka to otrzyma zalecenie zdiagnozowania się pod kątem celiakii. W tej chwili uznaje się, że w niektórych przypadkach celiakia może być przyczyną choroby Hashimoto. Inaczej mówiąc: Hashimoto może być objawem niezdiagnozowanej celiakii. Wszyscy pacjenci wymagający dawek powyżej 125 mg/dz hormonów tarczycy powinni być kierowani na badania w kierunku celiakii [1].  Po wprowadzeniu leczenia (czyli odpowiedniej diety) objawy choroby Hashimoto ustępują. Oczywiście nie każda osoba z Hashimoto ma celiakię. Jednak choroby autoimmunologiczne lubią „chodzić parami”. Ma to związek z tym, że obciążony i nieprawidłowo działający układ immunologiczny może popełniać coraz więcej błędów i wytwarzać przeciwciała przeciwko kolejnym komórkom organizmu. Dlatego poszerzona diagnostyka i profilaktyka w postaci wyciszania układu odpornościowego i przewlekłego stanu zapalnego ma sens.

Hashimoto a dieta bezglutenowa i rola mikroflory jelit

Nawet jeśli nie zostanie zdiagnozowana celiakia to nadal nie oznacza, że Hashimoto nie jest zależne od obecności glutenu czy innych alergenów w diecie. Coraz częściej mówi się o nowej jednostce chorobowej jaką jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Procesy związane z układem immunologicznym są bardzo skomplikowane i na jego prawidłowe działanie wpływa wiele czynników. Wiemy jednak na pewno, że układ immunologiczny w dużej mierze związany jest z mikroflorą jelit. Wiemy też, że alergia pokarmowa jest związana z jelitami i mikroflorą.

O roli mikroflory na działanie układu immunologicznego przeczytasz tutaj.

O roli mikroflory w alergiach pokarmowych przeczytasz tutaj

O nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten przeczytasz tutaj

 

Dochodzimy więc do punktu, gdzie na problem chorób autoimmunologicznych, w tym choroby Hashimoto trzeba spojrzeć szerzej niż proponują to standardowe metody leczenia.

Postaram się to rozpisać w absolutnie uproszczony sposób. Zaznaczam, że jest to jedynie wycinek komplikowanej rzeczywistości jaką jest nasz układ immunologiczny. Zależy mi jednak na tym, żeby pokazać dlaczego w ogóle nasza mikroflora i dieta może wpływać na choroby autoimmunologiczne, w tym Hashimoto.

hashimotoLimfocyty to komórki układu immunologicznego

  • Między innymi są limfocyty Th (Th1 i Th2) oraz  Treg.
  • Mikroflora jelit wpływa na limfocyty Treg
  • Limfocyty Treg regulują równowagę (reg od regulowania) między limfocytami Th1 i Th2
  • Limfocyty Th pełnią funkcję związane z pobudzaniem odpowiedzi odpornościowej.
  • Między limfocytami Th1 i Th2 powinna być zachowana równowaga
  • Brak równowagi może być przyczyną wielu chorób, w tych chorób autoimmunologicznych.

 

Dodatkowo dochodzi problem nieszczelnego jelita, które powoduje przewlekły stan zapalny i reakcje alergiczne co dodatkowo obciąża organizm. Wniosek? Przy chorobie Hashimoto prawidłowa mikroflora jelit i dieta pozbawiona produktów alergizujących jest niezwykle ważna! Czy to oznacza, że w chorobie Hashimoto trzeba zrezygnować ze wszystkich produktów potencjalnie alergizujących?

Hashimoto a dieta bezglutenowa

Dieta eliminacyjna może być pomocna w łagodzeniu objawów choroby, ale ważne, żeby była poprzedzona odpowiednią diagnostyką.

  • Po pierwsze: warto najpierw zdiagnozować się w kierunku celiakii. Wyeliminowanie glutenu przed zrobieniem testów może skutkować tym, że jeśli okaże się konieczne wykonanie badania to wynik może wyjść zafałszowany.
  • Po drugie: zdarza się, że osoby z chorobą Hashimoto wprowadzają bardzo restrykcyjny protokół autoimmunologiczny. Zakłada on wycofanie z diety praktycznie wszystkich potencjalnych alergenów: glutenu, zbóż bezglutenowych, nabiału, jaj, strączków, orzechów, nasion i niektórych warzyw. Tak restrykcyjna dieta jest jednak męcząca dla pacjenta. Poza tym jest dość trudna do samodzielnego zbilansowania i może prowadzić do niedoborów.
  • Po trzecie: najlepszym rozwiązaniem jest dieta indywidualnie dopasowana do każdego pacjenta i do jego organizmu. Przytaczałam jakiś czas temu badania, które pokazują, że każdy człowiek indywidualnie reaguje na ten sam pokarm. Dlatego najskuteczniejsza będzie dieta eliminacyjna prowadzona w oparciu o badania na alergie pokarmowe IgG-zależne w połączeniu z indywidualną probiotykoterapią.

W chwili obecnej nie ma oficjalnych zaleceń, które nakazywałyby eliminować  gluten w chorobach autoimmunologicznych. Jednak wiedząc o zapalnym pochodzeniu chorób z grupy autoagresji uzasadnione wydaje się, aby eliminować te produkty, które taki stan zapalny podtrzymują. Jednocześnie warto zadbać o suplementację i wprowadzenie do diety produktów o działaniu przeciwcapalnym: kurkuminy, Omega-3, witaminy D, oraz probiotyków.

 

O badaniach na alergię IgG zależną przeczytasz tutaj

O badaniach mikroflory przeczytasz tutaj

O probiotykoterapii przeczytasz tutaj

Zanim zaczniesz dietę bezglutenową

Nawet jeśli dieta bezglutenowa może okazać się strzałem w dziesiątkę w przypadku hashimoto, to wprowadzanie jej na szybko, bez przygotowania może przynieść więcej szkody niż pożytku. Dlatego przede wszystkim zachęcam, aby przed rozpoczęciem diety dowiedzieć się jak najwięcej o wartościowych zamiennikach, o tym co wolno, a czego nie wolno.

Pomocnym narzędziem będzie dla Ciebie ten blog oraz książka „dieta w chorobach autoimmunologicznych”. oraz „dieta w chorobach autoimmunologicznych – przepisy”. Obie książki przygotowane zostały po to, żeby w prosty sposób przygotować Cię do wprowadzenia diety.

Kliknij na zdjęcie i przeczytaj recenzję:

 

  hashimoto a dieta bezglutenowa