Jak przygotować kurki do obiadu? Bardzo łatwo! Kurki to wdzięczne w gotowaniu grzyby, które wymagają tylko krótkiej obróbki i smacznych dodatków. Proponowane danie z kurkami możesz podać jako dodatek do obiadu, sos do makaronu, czy użyć jako farszu do tarty a nawet – pierogów. W zależności od tego do czego chcesz użyć musisz tylko odpowiednio pokroić kurki – jeśli mają być jako farsz – drobno.

Uwaga! Przepis jest BEZ mleka, masła, jajek i glutenu. Jeśli jednak chcesz go zrobić w tradycyjnej formie – nie ma problemu! Zastosuj zamienniki produktów roślinnych i dodaj zwykły nabiał.

Jak przygotować kurki? Jak umyć kurki?

Sposobów na mycie kurek znajdziecie w internecie wiele. Jedno jest pewne – kurki nie lubią długiego moczenia. Jednak kiedy je kupujemy to nie ukrywajmy, że bywają zapiaszczone. Ja stosuję taką metodę:

  • Wsypuję kurki do dużej miski, zalewam wodą.
  • Kurki wypływają na powierzchnię – kilka razy intensywnie mieszam, żeby odpadł piasek. Kilka sekund – nie dłużej
  • Wyciągam kurki cedzakową łyżką na durszlak, oszuszam ręcznikiem papierowym.

Duszone kurki do obiadu – jak przygotować? Składniki

  • 1 opakowanie kurek (ok 200-250 gramów)
  • Ok 100 ml sojowej śmietanki
  • 2 cebule
  • Zielenina – ja dodaję drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz kilka pokrojonych listków selera
  • Olej do smażenia (jeśli możesz – masło klarowane też będzie ok).
  • Sól, pieprz, odrobina cukru
  • Skórka otarta z 1/4 cytryny i sok z połowy cytryny

Duszone kurki do obiadu – przygotowanie

  1. Obrać i pokroić cebulę, pokroić drobno zioła
  2. Na oleju poddusić chwilę cebulkę z solą, pieprzem, odrobiną cukru
  3. Dodać kurki. Jeśli mają być do makaronu lub jako dodatek do obiadu nie trzeba ich kroić. Jeśli na farsz – pokrój je na drobne kawałki.
  4. Dodaj zieleninę oraz śmietankę, sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Podduś wszystko około 10-15 minut.

Gotowe!

Uwagi:

  • Jeśli chcesz, żeby było więcej sosu: kiedy skończysz dusić kurki to zmiksuj jedną, małą łyżkę wazową gotowych kurek ze 10 mililitrami śmietanki i łyżeczką mąki kukurydzianej. Całość wlej do pozostałych kurek i zagotuj jeszcze raz. Być może trzeba będzie trochę doprawić. Dzięki temu takie kurki w sosie możesz podać z makaronem lub pampuchami.