Jak ugotować kaszę – wydaje się to zupełnie proste. Wyjmujesz torebki z kaszą z opakowania… STOP! Są lepsze metody, które pozwolą w pełni wykorzystać potencjał kaszy. Krótki poradnik o tym jak gotować różne kasze bezglutenowe: jaglaną, gryczaną, quinoa.

Kasza w woreczku czy luzem?

Zanim zaczniemy rozmawiać o tym jak ugotować kaszę warto wiedzieć jaką kaszę kupić. Kasza w woreczku czy luzem? Woreczki wydają się wygodnym rozwiązaniem, a i większość firm preferuje właśnie taki sposób pakowania kasz. Szczególnie dotyczy to kaszy gryczanej. Jednak zdecydowanie warto przestawić się na kaszę pakowaną luzem. Dlaczego?

  1. Gotowanie plastikowych woreczków to nie jest najzdrowsze rozwiązanie. Do wody mogą dostawać się różne toksyczne substancje z gotowanego plastiku. Lepiej sobie tego oszczędzić. Jeśli już kupiliście kaszę w torebkach to po prostu przed gotowaniem wysypcie ją z tych worków.
  2. Gotując kaszę w woreczkach często gotujemy ją w zbyt dużej ilości wody i nadmiar wylewamy do zlewu… wraz z witaminami i cennymi składnikami odżywczymi. Lepiej pozwolić, żeby kasza swobodnie wchłonęła całą wodę.

Kolejna sprawa to jakość kaszy. Uważam, że warto inwestować w kaszę jakości BIO. Akurat w tej grupie asortymentowej produkty BIO można dostać w całkiem dobrej cenie. Dlaczego warto kupować produkty ekologiczne pisałam tutaj.

Jak ugotować kaszę – kilka uniwersalnych porad

  1. Nie gotujemy kaszy w woreczkach tylko luzem
  2. Kaszę jaglaną warto przed ugotowanie uprażyć na suchej patelni

Jak uprażyć kaszę?

Kaszę jaglaną wrzucamy na patelnię i podgrzewamy cały czas mieszając aż zacznie wydzielać charakterystyczny, orzechowy zapach.

  1. Każdą kaszę przed gotowaniem warto wypłukać. Dzięki temu pozbędziemy się charakterystycznej dla niektórych gatunków goryczki. Jeżeli kaszę prażymy to płuczemy ją po prażeniu.
  2. Kaszę najlepiej odmierzać szklankami. Są kasze, które mocno pęcznieją (kukurydziana, gryczana, jaglana) i takie, które pęcznieją mniej (np. quinoa). Jedna szklanka suchej kaszy da nam około 2-3 szklanek gotowej kaszy – więc całkiem sporo.
  3. Najlepsze proporcje to w przypadku kaszy jaglanej, gryczanej i quinoa 2 szklanki wody na szklankę suchej kaszy. W przypadku kaszy kukurydzianej (polenty) są to nawet 3 szklanki wody na szklankę kaszy, ponieważ kasza kukurydziana bardzo mocno zwiększa swoją objętość.

Jak ugotować kaszę – pozwól jej napęcznieć pod przykryciem!

Często popełnianym błędem jest dodanie zbyt dużej ilości wody i zbyt długie gotowanie kaszy. Wówczas zamiast apetycznych ziaren otrzymujemy mało apetyczną, rozgotowaną breję. Jest na to sposób!

  1. Do garnka wsyp kaszę (wypłukaną), dodaj sól i wodę
  2. Poczekaj aż woda się zagotuje, dodaj łyżkę oleju kokosowego, zamieszaj i gotuj jeszcze 5-10 minut.
  3. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw, najlepiej pod przykryciem na około 10 minut.

Jak ugotować kaszę, żeby nie była gorzka i miała ciekawy smak?

Zdarza się, że kasza, szczególnie jaglana albo quinoa ma gorzki posmak. Po pierwsze warto kupować dobrej jakości kaszę ( o czym już wspomniałam). Po drugie pomóc może dokładnie wypłukanie. Po trzecie, do gotującej się kaszy można dodać różne przyprawy i zioła, na przykład:

  • Klika plasterków świeżego imbiru
  • Liść laurowy albo liście kafiru
  • Kurkumę
  • Ziele angielskie

Kasza kukurydziana – jak ugotować?

Potrawy z kaszy – zapraszam tutaj