Jogurtowe (roślinne) placuszki z jabłkiem bezglutenowe

bezglutenowe placuszki

Kiedy nie ma pomysłu na śniadanie albo lunch do szkoły lub pracy – te placuszki będą idealne!

Składniki:

  • 1 kubeczek jogurtu roslinnego (dowolny, np. sojowy, kokosowy)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (lub jedno jajko jeśli ktoś woli)
  • Pół szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki nie-czubate mąki ziemniaczanej
  • ćwierć łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia
  • Jabłko (albo dwa)

Ja robię placuszki bez cukru, potem posypuję ewentualnie małą ilością cukru pudru. Jeśli lubisz słodki smak dodaj łyżkę cukru lub 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj: jogurt, siemię, mąki, sodę. Ciasto powinno być bardzo gęste, tak, żeby dało się nabierać je normalną łyżką. Na patelni i tak się nieco rozpłynie
  2. Zostaw ciasto na 10 minut  – siemię lniane spęcznieje.
  3. Rozgrzej olej, nakładaj ciasto z odstępami od siebie, na każdy placuszek nałóż plasterek jabłka. jabłka w plasterkach sprawią, że placuszek lepiej się usmaży.
  4. Placuszki przewracaj kiedy już po jednej stronie są usmażone.

Do części ciasta dodałam łyżkę naturalnego kakao. Dla urozmaicenia:)

Smacznego

 

 

 

roślinne placuszki

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.