Kokosanki bez glutenu, wegańskie

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu powstały z potrzeby chwili, a tą chwilą był moment kiedy prawie wylałam do zlewu wodę z puszki po ciecierzycy. Uznałam, że byłaby to jednak marnacja i szybko ją ubiłam, dodałam kilka składników i powstały ciastka.

Kokosanki bez glutenu – składniki (na ok 10 ciastek)

  • Woda po ciecierzycy (z jednej puszki)
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki mąki z tapioki (lub zmieniaczanej)
  • 100 gramów wiórków waniliowych

Kokosanki bez glutenu – przygotowanie

  1. Wodę z ciecierzycy ubić mikserem na wysokich obrotach na pianę. Najlepiej jakby była w miarę sztywna, ale uwaga – ciastka wyjdą też, jak piana nie ubije się do końca:) Optymistyczne, prawda?
  2. Pod koniec ubijania dodać cukier i aromat waniliowy i jeszcze trochę ubijać.
  3. Dodać mąki, proszek i wiórki i wymieszać. Zostawić na ok 10 minut (opcjonalnie) to wiórki nasiąkną.
  4. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, łyżką nakładać ciasteczka. Nie muszą być równe
  5. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem

UWAGA! Po przygotowaniu kokosanki wystudzić i przechowywać szczelnie zamknięte po chłoną wilgoć! Jeśli chcesz, żeby były bardziej chrupkie możesz dodać czubatą łyżkę oleju kokosowego.

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

Sprawdź czy masz SIBO – przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

ranking colostrum najlepsze colostrum

Ranking colostrum 2022 – jakie jest najlepsze colostrum?

dysbioza jelitowa książka

Książka „Dysbioza jelitowa” – leczenie, objawy, diagnostyka – RECENZJA!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.