Koktajl z amarantusem: wysokobiałkowy i bogaty w wapń

Po wczorajszej konferencji nie miałam siły na przygotowywanie czasochłonnego śniadania. Koktajl wydaje się skromnym posiłkiem, ale uwierzcie mi (albo najlepiej sprawdźcie), że można się nim solidnie “najeść”.  Czas przygotowania: 5 minut. Nawet jak pomaga trzylatek:) 

 

Składniki (na 3 porcje)

  • 1 mango (źródło witamin, błonnika)
  • 1 banan, najlepiej niezbyt dojrzały (źródło skrobi opornej, prebiotyk)
  • pół szklanki mleka z migdałów (lub zmielonych na mąkę migdałów)
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego (jeśli nie dodajemy mleka migdałowego tylko migdały to 2 szklanki)
  • pół szklanki amarantusa ekspandowanego
  • sok z połowy cytryny

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładki koktajl.

 

 

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

1 thought on “Koktajl z amarantusem: wysokobiałkowy i bogaty w wapń”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *