Zupa krem z papryki podawana z polentą i kukurydzą to danie zarówno na co dzień jak i na imprezę. Największa zaleta – szybkość przygotowania i wspaniałe połączenie smaków.

Składniki (na około 4 porcje)

  • 4 duże papryki czerwone lub słoik sosu z papryki (są dostępne czasami w sklepach, w składzie powinna być papryka, woda, przyprawy. taki sos robi też moja mama w szczycie sezonu).
  • szklanka passaty pomidorowej lub pomidorów krojonych bez skórki
  • Pół szklanki ugotowanej kaszki kukurydzianej (do zagęszczenia)
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • Oliwa
  • Sól, pieprz, słodka papryka (ok. 1-2 łyżeczek czubatych). Jeśli lubisz wędzony aromat możesz dodać słodkiej papryki wędzonej.

Na polentę – polentę przygotujesz z tego przepisu 

Możesz dodać do niej ulubione zioła.

Ugotowaną i wystudzoną polentę możesz pokroić w trójkąty albo wyciąć szklanką koła.

Dodatki:

  • Pokrojona na kawałki, upieczona kukurydza
  • Kolendra świeża

Jak upiec kukurydzę? Surową kukurydzę pokrój na kawałki o długości około 4 cm. Kawałki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej dokładnie oliwą, posól i piecz w temperaturze około 18 stopni przez 20 minut.

Przygotowanie

  1. Paprykę należy upiec. Do zupy będziemy potrzebować papryki bez skórki. Są dwie metody pozbywania się skórki z papryki: piecze się paprykę albo opala i zeskrobuje skórkę, albo (co robię ja bo jestem leniwa) obiera się paprykę nożem do obierania warzyw.
  2. Obraną i pokrojoną na ćwiartki paprykę polej oliwą, posól, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz koło 15 minut w temperaturze 180 stopni razem z obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulą i czosnkiem.

Wersja dla ludzi bez piekarnika – cebulę z obraną papryką możesz poddusić na oliwie w garnku do miękkości

  1. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj ugotowaną kaszkę kukurydzianą i pomidory z puszki. Zmiksuj wszystko, zagotuj. Dopraw do smaku.

Czym jeszcze możesz zagęścić? Jeśli nie masz kaszki kukurydzianej możesz użyć płatków jaglanych lub poppingu np. z prosa lub amarantusa.

Zupę podawaj na ciepło z polentą oraz upieczoną kukurydzą, posypaną kolendrą. W wersji imprezowej dobrze smakuje także z nachosami (sprawdź, czy są bezglutenowe!”.

Smacznego!