Smaczne danie obiadowe, które przygotujesz w 30 minut! Bez glutenu, mleka, jajek. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej możesz zastąpić krewetki warzywami np. kawałkami kalafiora!

Składniki na ok. 2 porcje.

Na krewetki w tempurze:

  • 12 krewetek. Jeśli masz mrożone koniecznie je rozmroź.
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • Sól, przyprawa curry
  • Olej do smażenia np. ryżowy

Sos:

  • Szklanka pomidorowej passaty lub krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • Przyprawa do dań hinduskich garam masala (możesz użyć curry)
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru lub syropu daktylowego
  • Olej do smażenia

Dodatkowo: Brązowy ryż

Przygotowanie:

  1. Przygotuj krewetki. Jeśli są mrożone – rozmroź je. Oczyść z pancerzy oraz przewodów pokarmowych jeśli nie są oczyszczone. Sprawdzisz to nacinając je wzdłuż na pleckach – jeśli widzisz ciemne jelito – wyjmij je. Osusz ręcznikiem. Można użyć obgotowanych lub surowych.
  2. Wymieszaj wodę z mąką z ciecierzycy i przyprawami. Powinna powstać gęsta tempura.
  3. Rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku lub na patelni. Krewetki zanurzaj w tempurze i wrzuć na tłuszcz. Smaż około 3 -4 minuty.
  4. Wyjmij na papierowy ręcznik do odsączenia.

Sos:

  1. Cebulę i czosnek bardzo drobno pokrój i podsmaż z przyprawami.
  2. Dodaj pomidory, mleko kokosowe i podduś wszystko oko 10-15 minut. Jeśli sos jest za mało gęsty odkryj go aby odparować wodę.
  3. Ugotuj ryż brązowy.

Podawaj ryż z sosem oraz krewetkami. Możesz posypać danie natką pietruszki albo kolendrą lub pokrojonym selerem naciowym.

Smacznego!