Kruche ciasto z owocami bez glutenu, mleka i jajek. Z dowolnymi owocami, najlepsze na niezapowiedziane wizyty gości. Albo rozwiązanie na „zjadłbym coś dobregooo”.

10 minut przygotowania + ok 20-30 minut pieczenia w sumie.

Kruche ciasto z owocami bez glutenu – składniki

Na ciasto:

  • 4 łyżki masła orzechowego naturalnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej (może być z tapioki)
  • pół szklanki cukru *lub dojrzały banan albo garść daktyli)
  • szklanka poppingu z prosa – co to jest? Zobacz tutaj! (jeśli nie masz poppingu dosyp pół szklanki więcej mąki ryżowej)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1/4 szklanki napoju roślinnego dowolnego
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (jeśli nie masz to nie szkodzi, też wyjdzie)

Na owoce:

  • 1 -1,5 szklanki musu owocowego lub 2 szklanki  pokrojonych albo mrożonych owoców
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub jeden budyń albo jeden kisiel
  • pół szklanki ekspandowanego ziarna (poppingu) z prosa. Opcjonalnie – jeśli nie masz też będzie ok:)

Dokładnie przygotowanie omawiam krok po kroku na tym filmie:

Kruche ciasto z owocami bez glutenu – przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie blendera z ostrzem w kształcie litery S lub wyrobić ręcznie.
  2. owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną
  3. 3/4 ciasta wyłożyć na spodzie formy, podpiec około 10 minut w temp. 180 – 200 stopni.
  4. Wyjąć spód, wyłożyć owoce, nasypać kruszonkę. Piec dodatkowe 15-20 minut.
  5. Wystudzić. Można podawać z lodami.