Czy książki o zdrowiu to dobry prezent? Można by się zastanawiać czy różne poradniki czy książki w tematyce zdrowotnej to dobry pomysł. Moim zdaniem tak, pod warunkiem, że są kupowane z pomysłem i są na dobrym poziomie merytorycznym. Do prawda unikałabym poradnika „jak schudnąć po ciąży” dla młodej mamy, albo „młodszy wygląd w 30 dni” dla cioci, ale sprawdzone, dobre książki o zdrowiu mogą ucieszyć wiele osób. Jakie ja polecam?

Książki o zdrowiu – czym się kierować kupując?

Uważam, że dobra zasada jest taka, że dla siebie kupujemy książki o zdrowiu pod nasze dolegliwości i zainteresowania, ale dla kogoś, na prezent, staramy się wybierać pozycje bardziej ogólne. Dlaczego? No ja bym się nie czuła dobrze dostając książkę „100 domowych sposobów na walkę z trądzikiem”… nawet, gdyby zamieszczone w niej porady były super skuteczne. Natomiast książki ogólnie o zdrowiu – jak najbardziej! Poniżej lista książek które moim zdaniem warte są podarowania komuś w prezencie.

Książka Lek. Autorka: Jo Marchant

Doskonała pozycja dla wszystkich, których interesuje wpływ umysłu na zdrowie. Zaprezentowana w ciekawej formie wiedza, która opiera się nie na domysłach, ale rzetelnej pracy dziennikarskiej. Autorka nie podaje gotowych rozwiązań ani metod. To nie jest poradnik o samouzdrawianiu. To książka o tym jak medycyna konwencjonalna bada i podchodzi o kwestii związanych z siłą umysłu. Moim zdaniem „must have” i pod choinkę i po prostu do biblioteki.

Książka Gluten na Widelcu. Autorzy: Peter.H.R Green, Roroy Jones

Dla przekonanych do diety bezglutenowej i nieprzekonanych. Dla entuzjastów i sceptyków. Książka „Gluten na widelcu” próbuje znaleźć złoty środek. Stawia dużo pytań, sporo wyjaśnia i co moim zdaniem jest fajne – nie próbuje dawać autorytarnych odpowiedzi. Raczej sugeruje kiedy entuzjazm na temat diety bezglutenowej jest na wyrost, a kiedy pojawiające się badania wyglądają na obiecujące. Trochę na zasadzie „wiem, że nic nie wiem”. I dzięki temu mamy wrażenie, że czytamy coś z sensem, a nie kolejny głos „za albo przeciw”. Jest też informacja o przewlekłym stanie zapalnym. Ja dokładnie tłumaczyłam to tutaj

Książka Przewodnik po świecie suplementów. Autorzy: dr Mark Moyad, Janet Lee

Solidna pozycja. Jak wiemy Polacy kochają suplementy. W magicznych pigułkach dopatrujemy się zdolności wspomagania i leczenia. I jak to w życiu bywa część działa, część nie jest pewna, a część to raczej chwyt marketingowy. W tej książce autor zadał sobie sporo trudu, żeby sprawę nieco uporządkować. Przyjrzał się wielu dolegliwościom i suplementom zalecanym na owe problemy. Po czym dokonał analizy co warto brać, co można rozważyć, a co sobie odpuścić. Warto mieć na półce, warto kupić na prezent.

Książka Tajniki suszenia żywności. Autorka: Michelle Keogh

Kto suszy te wie, że ta technika pozwala zachować wszystkie cenne składniki odżywcze i wydłużyć czas przechowywania żywności. Ale czasami nie wpadłoby nam do głowy co takiego można jeszcze włożyć do maszyny do suszenia. Rożki z musu owocowego? Rzodkiewkowe chipsy? Chlebek kukurydziany? Tak jest! To wszystko możemy mieć z „suszarki do grzybów”. Polecam fanom suszenia i tym, którzy chcą fanami zostać. Można się wciągnąć w eksperymentowanie!

 

Książka Zdrowie zaczyna się w brzuchu Autorzy: Justin Sonnenburg i Erica Sonnenburg. Zdrowie zaczyna się w brzuchu

Klasyka, której nie trzeba przedstawiać. Jak działają jelita i na co działają jelita opisane w przystępny sposób. Ciekawa pozycja, którą opisałam tutaj. 

 Książki o zdrowiu – więcej recenzji tutaj

 

baner_promocja-50proc_1