Mąka ryżowa bezglutenowa – do czego jej używać, jakie przepisy?

Mąka ryżowa jest bezglutenowa, lekkostrawna, i stanowi dobry substytut mąki pszennej. Znajduje powszechne zastosowanie w kuchni, między innymi używana jest do pieczenia pieczywa, papieru ryżowego, wypieków, panierek, jak również do zagęszczenia zup, sosów. Ma grubszą strukturę niż mąka pszenna i nie posiada jej zdolności sklejających. Można powiedzieć, że sama w sobie jest dość “sucha” dlatego warto traktować ją jako mąkę bazową, ale używać wymieszaną z mąkami skrobiowymi. Jak ją stosować i jakie przepisy z mąką ryżową znajdziesz na tej stronie?

  • Mąka ryżowa a pszenna?
  • Do czego używać mąki ryżowej?
  • Jak wykorzystać mąkę ryżową?

Mąka ryżowa a pszenna – co je różni?

Mąka ryżowa otrzymywana jest z przemiału ziaren ryżu. Od mąki pszennej odróżnia ją przede wszystkim to, że jest bez glutenu. Jest jednym z najczęściej stosowanych zamienników mąki pszennej, jednak nie ma takich samych właściwości.

Mąka ryżowa:

  • jest zwykle grubsza (grubiej mielona)
  • jest bardziej “sucha” dlatego wypieki na jej bazie wymagają dodania mąki skrobiowej np. zmieszania jej z ziemniaczaną.

Porada: mąkę ryżową możesz przygotować w domu samodzielnie jeśli posiadasz dobrej jakości, mocny młynek. Mąka ryżowa kupowana w sklepie jest zwykle dość grubo mielona przez co klei jeszcze mniej niż by mogła:) Im drobniej zmielone jest dane ziarno tym mąka lepiej klei, jest mniej sucha i sypka. Dlatego ja czasami “domielam” sobie w domu zakupioną mąkę ryżową, żeby była jeszcze drobniejsza.

Do czego używać mąki ryżowej?

mąka ryżowa
mąka ryżowa

Mąka ryżowa należy do mąk bazowych, dzięki temu, że:

  • jest stosunkowo niedroga
  • ma bardzo neutralny smak i zapach
  • można ją używać praktycznie w każdym przepisie pod warunkiem zmieszania jej z inną mąką.

Mąkę ryżową można używać do:

  • ciast i ciasteczek
  • naleśników
  • zagęszczania zup i sosów
  • pierogów
  • muffinów
  • pieczywa

Warto jednak wzbogacić ją o dodatki mąk, które są bardziej bogate w witaminy i składniki mineralne jak chociażby wapń. Są to takie mąki jak:

Mąka ryżowa – jak wykorzystać?

Proponuję przygotować sobie mieszankę na bazie mąki ryżowej, gdzie proporcje wyglądają mniej więcej tak

  • 1 szklanka mąki ryżowej dobrze zmielonej – neutralna, dobra baza do każdego niemal przepisu
  • pół szklanki mąki gryczanej/jaglanej – tutaj wzbogacamy mieszankę o dodatkowe witaminy i składniki mineralne
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej/ziemniaczanej – dodatek maki skrobiowej sprawia, że mieszanka będzie miała kleistość
  • 1/4 szklanki mąki z quinoa/amarantusa – delikatnie spulchnią nam ciasto, bogate w wapń

Na bazie takiej mieszanki można przygotować większość wypieków, placuszków czy naleśników.

Porada: jeśli przygotowujesz mąk ryżową samodzielnie możesz także zmielić ziarna ryżu pełnoziarnistego. Otrzymasz wówczas bogatszą w błonnik pełnoziarnistą mąkę ryżową!

Przepisy z mąki ryżowej

Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem mąki ryżowej, jak na przykład:

Zajrzyjcie po prostu do zakładki przepisy!

 

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

wszystko śmierdzi

Dlaczego wszystko śmierdzi? Po covid! Zaburzenia węchu i smaku po koronawirusie

czy owies ma gluten

Czy owies ma gluten? Owies na diecie bezglutenowej

śniadanie bez glutenu dla dziecka

Śniadanie bez glutenu dla dziecka i dorosłego – przepisy na bezglutenowe śniadania

Kozie mleko dla niemowlaka

Kozie mleko dla niemowlaka. Czy dziecko może pić kozie mleko?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *