Mąka ryżowa jest bezglutenowa, lekkostrawna, i stanowi dobry substytut mąki pszennej. Znajduje powszechne zastosowanie w kuchni, między innymi używana jest do pieczenia pieczywa, papieru ryżowego, wypieków, panierek, jak również do zagęszczenia zup, sosów. Ma grubszą strukturę niż mąka pszenna i nie posiada jej zdolności sklejających. Można powiedzieć, że sama w sobie jest dość „sucha” dlatego warto traktować ją jako mąkę bazową, ale używać wymieszaną z mąkami skrobiowymi. Jak ją stosować i jakie przepisy z mąką ryżową znajdziesz na tej stronie?

  • Mąka ryżowa a pszenna?
  • Do czego używać mąki ryżowej?
  • Jak wykorzystać mąkę ryżową?

Mąka ryżowa a pszenna – co je różni?

Mąka ryżowa otrzymywana jest z przemiału ziaren ryżu. Od mąki pszennej odróżnia ją przede wszystkim to, że jest bez glutenu. Jest jednym z najczęściej stosowanych zamienników mąki pszennej, jednak nie ma takich samych właściwości.

Mąka ryżowa:

  • jest zwykle grubsza (grubiej mielona)
  • jest bardziej „sucha” dlatego wypieki na jej bazie wymagają dodania mąki skrobiowej np. zmieszania jej z ziemniaczaną.

Porada: mąkę ryżową możesz przygotować w domu samodzielnie jeśli posiadasz dobrej jakości, mocny młynek. Mąka ryżowa kupowana w sklepie jest zwykle dość grubo mielona przez co klei jeszcze mniej niż by mogła:) Im drobniej zmielone jest dane ziarno tym mąka lepiej klei, jest mniej sucha i sypka. Dlatego ja czasami „domielam” sobie w domu zakupioną mąkę ryżową, żeby była jeszcze drobniejsza.

Do czego używać mąki ryżowej?

mąka ryżowa

mąka ryżowa

Mąka ryżowa należy do mąk bazowych, dzięki temu, że:

  • jest stosunkowo niedroga
  • ma bardzo neutralny smak i zapach
  • można ją używać praktycznie w każdym przepisie pod warunkiem zmieszania jej z inną mąką.

Mąkę ryżową można używać do:

  • ciast i ciasteczek
  • naleśników
  • zagęszczania zup i sosów
  • pierogów
  • muffinów
  • pieczywa

Warto jednak wzbogacić ją o dodatki mąk, które są bardziej bogate w witaminy i składniki mineralne jak chociażby wapń. Są to takie mąki jak:

  • amarantusowa
  • mąka z quinoa (komosy ryżowej)
  • gryczana
  • jaglana

Mąka ryżowa – jak wykorzystać?

Proponuję przygotować sobie mieszankę na bazie mąki ryżowej, gdzie proporcje wyglądają mniej więcej tak

  • 1 szklanka mąki ryżowej dobrze zmielonej – neutralna, dobra baza do każdego niemal przepisu
  • pół szklanki mąki gryczanej/jaglanej – tutaj wzbogacamy mieszankę o dodatkowe witaminy i składniki mineralne
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej/ziemniaczanej – dodatek maki skrobiowej sprawia, że mieszanka będzie miała kleistość
  • 1/4 szklanki mąki z quinoa/amarantusa – delikatnie spulchnią nam ciasto, bogate w wapń

Na bazie takiej mieszanki można przygotować większość wypieków, placuszków czy naleśników.

Porada: jeśli przygotowujesz mąk ryżową samodzielnie możesz także zmielić ziarna ryżu pełnoziarnistego. Otrzymasz wówczas bogatszą w błonnik pełnoziarnistą mąkę ryżową!

Przepisy z mąki ryżowej

Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem mąki ryżowej, jak na przykład:

Zajrzyjcie po prostu do zakładki przepisy!