Młoda kapustka gotowana z marchewką to jeden z najpopularniejszych, letnich przepisów.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapustki
  • 3 marchewki obrane i starte na grubych oczkach
  • pęczek kopru
  • 2 duże cebule
  • olej kokosowy do podsmażenie
  • kilka liści młodego selera i lubczyku
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkować albo zetrzeć na mandolinie lub w rozdrabniaczu
  2. Cebulę obrać i pokroić, podsmażyć na oleju kokosowym z marchewką.
  3. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, dodać kapustę, pokrojone liście lubczyku i selera oraz pozostałe przyprawy.
  4. Do garnka nalać około 0,5-1 szklankę wody – żeby kapustka miała się w czym dusić. Wody jednak nie może być za dużo, bo kapusta też „puści wodę” i całość będzie wówczas rozwodniona. Gotować trzeba na małym ogniu i sprawdzać, czy całość cały czas dusi się w niewielkiej ilości płynu.
  5. Czas gotowania – do miękkości. Może to być około 0,5 godziny jeśli chcemy lekko chrupiące warzywa, ale jeśli lubimy miękkie to można całość dusić 1- 1,5 godziny.

Smacznego!