Muffiny z owocami (bez glutenu, jajek, mleka, wegańskie)

Muffiny są dobre. Są łatwe, szybkie i prawie zawsze się udają. (a jak się nie udają to zawsze możesz zrobić z nich ciastka)  Do muffinów możesz dodać co chcesz (chociaż uważałabym z liofilizowanymi owocami, ale o tym już w przepisie). Jeśli ktoś nie czuje się zbyt pewnie w ciastach, szczególnie takich bez wszystkiego, to spokojnie może produkować muffinki:)

Składniki mokre:

  • 1/3 szklanki oleju ryżowego (lub innego dobrego do pieczenia). Wskazówki co do olejów znajdziesz tutaj
  • 75 gram jogurtu sojowego
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego zalanego 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka soku przecierowego z dowolnych owoców (ja miałam gruszkowy). Chodzi o to, żeby to był taki gęstszy sok.

Składniki suche:

  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki cukru (a nawet może być ciut mniej)
  • 2 czubate (solidnie czubate) łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku bezglutenowego do pieczenia + płaska łyżeczka sody

 

Na polewę: pokruszone na pył liofilizowane owoce wymieszane z wodą. Proszek z liofilizowanych owoców mieszamy z odrobiną wody, dolewając tyle, żeby powstała taka owocowa polewa. (zdjęcie poniżej). Owoce pokruszyłam w takim rozdrabniaczu, ale myślę, że ręcznie za pomocą prostych narzędzi typu tłuczek też się uda.

Co to są liofilizowane owoce?

8
Tego błędu nie popełniamy, bo będzie trzeba wydłubywać przypalone liofilizowane owoce z muffinek (co tłumaczy trochę dziurki na zdjęciach gotowego wypieku)

To takie owoce z których za pomocą magii (czyli skomplikowanych maszyn i procesów chemicznych) usunięto wodę. Wyglądają tak jak na zdjęciu powyżej. Są kwaskowe, suche i świetne jako dodatek do wielu dań. Do muffinów też, ale (tutaj czas na przestrogę) niech Was nie kusi “wtykać” liofilizowanych owoców prosto w muffinowe ciasto. Są lekkie, wypłyną i spalą się.  Wiem, bo sprawdziłam:)  Jeśli nie macie liofilizowanych owoców to polewę można zrobić z czegoś innego (np roztopionej, wegańskiej czekolady).

 

 

 

 

3Przygotowanie i pieczenie Muffinek

  1. Składniki mokre (oprócz soku) wlewamy do jednego, wysokiego naczynia i miksujemy do powstania gładkiej, gęstej masy
  2. Składniki suche dokładnie mieszamy w dużej misce.
  3. Do składników suchych wlewamy mokre i miksujemy. Dodajemy sok i jeszcze trochę miksujemy.
  4. Ciasto przekładamy do silikonowych lub papierowych papilotek. Uwaga: jeśli używacie papilotek papierowych to pamiętajcie to tym, żeby użyć specjalnej blachy do muffinów. Inaczej mogą się wam rozpłynąć w piekarniku.
  5. Muffiny pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (aż do suchego patyczka)

 

 

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

2 thoughts on “Muffiny z owocami (bez glutenu, jajek, mleka, wegańskie)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *