Jest lato. Latem długie stanie przy kuchni wydaje się dość absurdalnym pomysłem. Dlatego jak całe lato mogę przetrwać na leczo na zmianę z makaronem bezglutenowym z pomidorami. 10 minut i obiad gotowy!

Lato to dla mnie sezon na makaron z pomidorami i bazylią. Powodów jest kilka: smaczne, szybkie i tanie. Owszem, są tacy, którzy powiedzą, że „nuda”. Ja odpowiadam „klasyka” i robię co najmniej raz w tygodniu.

Składniki (na 1 porcję)

  • 3 dorodne, dojrzałe pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • makaron bezglutenowy
  • sól, pieprz, czosnek, bazylia

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
  2. Na oliwie zeszklić pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem, dodając sól, pieprz i odrobinę cukru
  3. Dodać pokrojone pomidory i poddusić kilka minut
  4. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem i podawać z bazylią

Smacznego!