Często pojęcia alergii i nietolerancji pokarmowej są stosowane zamiennie. Jest to duży błąd. Nietolerancja a alergia – czym się różni?
Nadwrażliwość pokarmowa
Bóle brzucha, migreny, objawy skórne, otyłość, osłabienie – to tylko niektóre objawy, które mogą towarzyszyć nadwrażliwościom pokarmowym. Część z tych objawów jest widoczna od razu po spożyciu danego produktu. Po zjedzeniu mleka następuje biegunka, a po orzechach problemy oddechowe. Czasami jednak trudno skojarzyć objawy z konkretnym produktem, a nawet w ogóle nie szukamy przyczyn naszych dolegliwości w pożywieniu. Mimo, że wszystkie przypadki łączą się z pokarmem każdy z nich jest inny, ponieważ możemy mieć do czynienia z:
• alergią IgE zależną (szybką),
• nietolerancją (na przykład laktozy)
• alergią IgG zależną (zwaną też alergią opóźnioną)
Żeby skutecznie leczyć nadwrażliwości pokarmowe należy wiedzieć, czy mamy do czynienia z nietolerancją czy z alergią. Czym się różnią?
Nietolerancja a alergia pokarmowa
Najważniejsza różnica: w przypadku alergii angażowany jest nasz układ autoimmunologiczny. W przypadku nietolerancji reakcja na pokarm zachodzi bez udziału układu immunologicznego i wynika z braku enzymów odpowiadających za rozkładanie laktozy, fruktozy lub histaminy.
Czym różni się alergia opóźniona od szybkiej? Przeczytasz tutaj
1 thought on “Nietolerancja a alergia pokarmowa”