Placuszki marchewkowe – przepis z imbirem i cynamonem (bezglutenowe, wegańskie)

Placuszki marchewkowe robiłam, robię i robić będę:)  Bo są pyszne! A na zimę wersja z cynamonem i imbirem. Wprawdzie ta zima (przynajmniej w Poznaniu) jest bardziej jak wczesna wiosna lub późna jesień, ale jednak rozgrzewające jedzenie się przydaje! Jak się wraca z pracy do domu nieco przewianym i trochę przemokniętym to warto zrobić sobie coś słodkiego i rozgrzewającego! A ja się zrobi więcej to i na śniadanie zostanie…

Placuszki marchewkowe rozgrzewające – składniki

  • 1 dojrzały banan
  • pół szklanki napoju roślinnego dowolnego
  • 2 marchewki starte na grubych oczkach
  • łyżka mąki lnianej (zmielone siemię lniane)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 3/4 szklanka mąki ryżowej lub gryczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżeczki startego imbiru. Możesz zetrzeć na małych oczkach, lub jeśli lubisz wyrazisty smak – na tych dużych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Olej do smażenia (ja używam ryżowego, ma wysoką temperaturę dymienia)

Jeśli nie chcesz robić ich z bananem możesz zmiksować 2 łyżki siemienia lnianego z 1/4 szklanki gorącej wody i startym jabłkiem lub 2-3 łyżkami musu jabłkowego. Pamiętaj, żeby wówczas dodać do placuszków trochę miodu lub syropu np. z daktyli albo agawy.

Placuszki marchewkowe rozgrzewające – przepis

  1. Banana rozgnieć widelcem albo zmiksuj z napojem roślinnym i mąką lnianą.
  2. Dodaj mąkę kukurydzianą, proszek, mąkę ryżową lub gryczaną i wymieszaj łyżką. Dodaj marchewkę oraz przyprawy, wymieszaj.
  3. Ciasto powinno być dość gęste, tak, żeby dało się wylewać na rozgrzany tłuszcz niewielkie placuszki. Jeśli jest zbyt lejące możesz dodać nieco więcej mąki ryżowej lub np. popping z jagły, amarantusa (zboże ekspandowane, coś jak dmuchany ryż). Zostaw też ciasto na chwilę, pozwól mące nieco spęcznieć, wchłonąć wodę.
  4. Na patelni dobrze rozgrzej olej i wylewaj małe placuszki. Przewracaj dopiero jak usmażą się po jednej stronie! Odsącz na ręczniku papierowym.
  5. Posyp cukrem pudrem, podawaj z owocami np. wiśniami w syropie.

Smacznego!

 

placuszki marchewkowe przepis

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.