Co to jest polenta? To włoskie danie gotowane z kaszki lub mąki kukurydzianej. Włosi podają ją jako dodatek do różnych dań, a jej smak wzbogacają serem i ziołami. Dla mnie polenta jest idealnym zamiennikiem chleba oraz potrawą, którą można wykorzystać na wiele sposobów. O tym jak ugotować polentę pisałam tutaj.

Chciałabym Wam zaprezentować kilka sposobów wykorzystania polenty w kuchni.

  1. Polenta z leczo warzywnym

Ugotowana i pokrojona polenta będzie idealnym dodatkiem do dań głównych, np. do lecza. Czego potrzebujemy?

  • warzywa: cukinia, marchew, cebula, papryka
  • pomidory lub sos pomidorowy
  • czosnek, sól, pieprz, rozmaryn

Wszystkie warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oleju a następnie dusimy z małą ilością wody (pomidory i cukinia szybko puszczą swój sok) i przyprawami. Tak przygotowane leczo podajemy z pokrojoną w kostkę polentą.

2. Koreczki z polenty

Kosteczki polenty można wykorzystać nie tylko do szaszłyków na grilla, ale też do koreczków!

3. Chipsy z polenty

A może raczej grzanka z polenty? W każdym razie panierowany w zmiksowanych orzechach lub płatkach kukurydziany kawałek polenty będzie doskonałym uzupełnieniem lekkiego lunchu np. sałatki z pomidorów.

  • polentę kroimy na kwadraty o boku około 5 cm.
  • miksujemy orzechy nerkowca albo rozdrabniamy płatki kukurydziane
  • manierujemy polentę. Nie jest konieczne używanie jajka, ale można.
  • smażymy przez chwilę aż panierka się zarumieni, ostrożnie przewracamy i smażymy z drugiej strony

 

Z porcji polenty przygotowanej z 2 szklanek kaszki kukurydzianej można zrobić wiele dań, które urozmaicą np. grilla lub przyjęcie w domu. Smacznego!