Proso w kuchni to wybawienie! Jeśli nie masz alergii na proso- możesz odetchnąć z ulgą! Popularna kasza jaglana z powodzeniem zastąpi wiele „glutenowych” produktów. Jak wykorzystać proso w kuchni bezglutenowej?

Proso w kuchni – jak wykorzystać?

Ziarno prosa jest niezwykle wdzięczne w przygotowywaniu. Oprócz popularnej kaszy jaglanej mamy do wyboru także mąkę jaglaną, płatki jaglane, i proso ekspandowane (popping). Do czego je wykorzystać?

Kasza jaglana – przygotowanie i wykorzystanie

Same ziarna kaszy jaglanej mogą być wykorzystane jako:

  • ugotowana i zmiksowana kasza jaglana to doskonała baza do bezglutenowego ciasta kruchego, na przykład na tartę
  • baza do kotletów, pasztetów, burgerów jaglanych
  • dodatek do koktajli i deserów dla dzieci

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną należy przed gotowaniem wypłukać, zalać zimną wodą w proporcji 1,5 szklanki wody na szklankę kaszy i gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Można dodać sól i kilka plasterków imbiru. W czasie gotowania jeśli zobaczymy, że woda wyparowała, a kasza jest nadal twarda należy dolać trochę wody. Unikamy odcedzania kaszy, żeby wraz z wodą nie uciekły cenne składniki odżywcze.

 

Mąka jaglana – właściwości

  • ma neutralny smak i lekko żółty kolor
  • dość dobrze klei (jak na mąkę bezglutenową)
  • może być bazą dla wielu bezglutenowych mieszanek do wypieków, ale także naleśników

Płatki jaglane

  • szybko się gotują – około 5 minut
  • doskonałe jako baza do kremów do ciast i tart
  • idealne na jaglankę, jaglane budynie i desery dla dzieci
  • dobre do zagęszczania zup i sosów

Proso ekspandowane – popping

Przypomina popularny, dmuchany ryż, ale jest zrobiony z prosa.

  • doskonale zastępuje płatki śniadaniowe
  • idealny jako posypka do deserów
  • można użyć go zamiast bułki tartej do kotletów i na panierkę
  • świetnie zagęszcza zupy

kasze1

 

 

Przepis na jaglaną tartę

Z kaszy jaglanej można zrobić pyszną, wegańską (bezmleczną, bezjajeczną) tartę jaglaną. Spód wykonany jest z gotowanej kaszy jaglanej, a wypełnienie z warzyw i budyniu z płatków (lub kaszki) jaglanej.

Spróbujecie? Przepis tutaj!

7