Co to jest chia (czyt: czia) i skąd wzięła się w naszych sklepach?

Jeszcze kilkanaście lat temu nikt  o chia (szałwii hiszpańskiej) nie słyszał. Później nagle zarosiło się od przepisów na puddingi z chia i teraz żadna aspirująca do miana zdrowej kawiarnia bez takiego deseru nie może się obejść. Co to właściwie jest ta chia i czy warto ją kupić?

Nasiona te pochodzą z Ameryki Południowej. Zyskała dużą popularność dzięki swoim właściwościom. Jest bogata przede wszystkim w lignany i wapń. Często porównuje się ją z polskim siemieniem lnianym. Prawdą jest, że mają one zbliżone właściwości. Czym się różnią?

chia a siemię lniane

 

Co to są lignany?

Związki, które odznaczają się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi oraz antyestrogenowymi. Badania wykazały, że mogą mieć udział w profilaktyce raka piersi i raka prostaty. Nie występują w większości popularnych produktów, dlatego właśnie chia i siemię lniane są wyjątkowe. Dużo lignanów zawiera też ciecierzyca i sezam.

Chia czy siemię lniane?

Oba ziarna są bogate w nienasycone tłuszcze i lignany. Są jednak pewne różnice. Chia jest droższa, zawiera natomiast więcej błonnika, żelaza i trzy razy więcej wapnia niż siemię. Siemię jest niedrogie, ma więcej magnezu, ale żeby w pełni wykorzystać jego właściwości powinno się je zmielić.

Szałwia hiszpańska w odchudzaniu i sporcie

Chia jest popularna w dietach odchudzających. Przede wszystkim ze względu na swoją wysoką zawartość błonnika, a także dzięki prostocie przygotowania. Nasiona chia pęcznieją w płynach i zamieniają się w smaczny pudding. Poza tym dzięki temu, że potrafią trzykrotnie zwiększyć swoją objętość pęcznieją w przewodzie pokarmowym i oczyszczają go. Ma też dobroczynne działanie dla stawów – dlatego polecana jest dla osób intensywnie uprawiających sport.

chia wapńGdzie kupić chię i czy jest droga?

Nasiona szałwii hiszpańskiej możesz kupić w większość marketów na półce ze zdrową żywnością, a także w sklepach specjalistycznych. Kosztuje zwykle od kilku do kilkunastu złotych za opakowanie. Może to wydawać się dużo, jednak pamiętaj, że chia ma stanowić dodatek do różnych potraw a nie podstawę żywienia.

Jako, że jest ona dobrym źródłem wapnia warto wprowadzić ją do diety swojej i dziecka, szczególnie jeśli stosowana jest dieta bez nabiału. Możesz przygotować puddning  ale także:

  • dodawać ją do koktajli, jogurtów, zup
  • dodać ją do zbożowych batoników aby wzbogacić je w wapń. Przepis na takie batony znajdziesz tutaj

Generalnie ja bardzo polecam, żeby w diecie znalazło się jak najwięcej wartościowych nasion i ziaren. Dzięki temu najłatwiej dobrze zbilansować jadłospis i uniknąć niedoborów.

 

Pudding z chia – przepis

Wiele osób zastanawia się jak przygotować chia z mlekiem. Przepis jest faktycznie bardzo prosty, ale jest jedna, ważna zasada. Wielu osobom pudding z chia nie wyszedł – dlaczego? Ponieważ albo dodali za mało nasion, albo nie użyli wystarczająco gęstego mleka. Pudding ten najlepiej wychodzi z dodatkiem gęstego i tłustego mleka kokosowego. Jeśli robimy go tylko ze zwykłym mlekiem zadbajmy o gęsty mus owocowy np. zmiksowane banany czy mango i dodajmy więcej ziaren. Dla pewności można te wszystkie składniki dodatkowo zmiksować, a nie tylko wymieszać.

pudding z chia 1. Pół szklanki dowolnych, zmiksowanych owoców: mango, truskawek, malin, borówek

2. Pół szklanki mleka kokosowego gęstego

3. 3 czubate łyżki nasion chia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Nasiona same spęcznieją i zagęszczą deser.