Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony to danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale też szybkością i prostotą przygotowania. Bez glutenu, bez nabiału.

Łosoś duszony w mleku kokosowym – składniki

Przepis na 1 kg łososia (ok 8 kawałków)

  • 1 kg łososia bez skóry
  • 1 puszka mleka kokosowego nie light. Może być mleko z kartonu, ale takie tłuste – nie napój kokosowy. Można zastąpić śmietanką sojową
  • 2 łyżeczki pasty curry czerwonej.
  • pół dużego pora lub jeden mały por
  • kilka łyżek oliwy
  • sok wyciśnięty z 2 limonek
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • natka pietruszki do posypania (może być kolendra)

Najlepiej podawać z ryżem

Łosoś duszony w mleku kokosowym – przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania łososia. Jeśli ma skórę to ostrym nożem oddziel ją od mięsa. Pokrój na równe kawałki, delikatnie posól.
  2. Na głęboką, szeroką patelnię nalej oliwę, dodaj pastę curry, pokrojonego pora i odrobinę cukru. Całość podsmaż przez ok 2 minuty. Dolej mleko kokosowe (musi być gęste) oraz sok z limonek. Przypraw solą i pieprzem. Poczekaj ok 2 minut aż sos lekko zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą.
  3. Do sosu włóż kawałki łososia, przykryj i podduszaj ok 2 – 3 minuty z każdej strony. Jeśli kawałki są grube może potrzebować ok 4 minut, ale nie dłużej, żeby nie był suchy.
  4. Posyp natką pietruszki
  5. Podawaj z ryżem. Smacznego!
łosoś duszony w mleku kokosowym
łosoś duszony w mleku kokosowym

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.