Co to oznacza, że produkt zawiera śladowe ilości glutenu? Czy eliminując gluten muszę kupować wyłącznie produkty certyfikowane? Czy śladowe ilości glutenu są szkodliwe? Te pytania często zadają sobie osoby przechodzące na dietę bezglutenową. Jak to jest z tymi śladowymi ilościami alergenów?

Kto powinien wyeliminować gluten?

Dieta bezglutenowa stała się w ostatnim roku popularna. Jednak przyczyną jest nie tylko moda, ale też rosnąca świadomość w zakresie wykrywania i zapobiegania nadwrażliwościom pokarmowym. Jakie są główne przyczyny eliminacji glutenu:

  • Celiakia
  • Alergia IgE zależna (najczęściej na pszenicę)
  • Alergia IgG zależna na gluten
  • Rezygnacja z glutenu ze względu na chęć poprawy samopoczucia, zdrowszego odżywiania

Czy śladowe ilości glutenu szkodzą? Kto musi kupować produkty ze znakiem przekreślonego kłosa?

Wszystko zależy od stopnia reakcji na gluten. Bezwzględnie i całkowicie muszą usunąć go z diety osoby z celiakią, a także silną alergią IgE zależną. Poza tym w grupie pacjentów u których stwierdzono alergię IgG zależną, a którzy powinni unikać nawet śladowych ilości glutenu są osoby z autyzmem. Jeśli:

  • na opakowaniu znajduje się znak przekreślonego kłosa
  • jest informacja „produkt bezglutenowy”

oznacza to (a przynajmniej powinno), że produkt NIE ZAWIERA nawet śladowych ilość glutenu, czyli jego ilość nie przekracza 20 ppm. Kupując taki produkt mamy pewność, że jest on odpowiedni dla osób z celiakią i silną alergią.

Komu nie przeszkadzają śladowe ilości glutenu?

Przy prowadzeniu diety eliminacyjnej w oparciu o badania na alergie IgG zależną nie ma konieczności kupowania wyłącznie produktów z przekreślonym kłosem. Uznaje się, że śladowe ilości glutenu, które mogą występować w produktach naturalnie bezglutenowych nie wpływają na skuteczność diety eliminacyjnej. Podobnie osoby, które wyeliminowały gluten dla lepszego samopoczucia czy poprawy zdrowia – one również mogą kupować produkty naturalnie bezglutenowe.

Śladowe ilości glutenu to nie to samo co gluten w składzie! Informacje dla alergików na opakowaniach.

Co to znaczy śladowa ilość glutenu? To znaczy, że produkt, który jest naturalnie bezglutenowy lub nie zawiera glutenu w składzie może być glutenem zanieczyszczony: na przykład przez pakowanie na tej samej taśmie produkcyjnej co produkt glutenowy. Obecnie producent ma obowiązek podać na opakowaniu:

  • Jakie alergeny znajdują się w składzie: najczęściej są wypisane pogrubioną czcionką
  • Śladowe ilości jakich alergenów mogą znajdować się w produkcie

Informacja, że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu (lub innych alergenów) oznacza najczęściej, że w zakładzie produkcyjnym używany jest gluten lub te alergeny.

 

Jak usunąć śladowe ilości glutenu z produktów?

Aby zminimalizować ilość zanieczyszczeń w produktach naturalnie bezglutenowych można:

  • Dokładnie płukać ziarna (kasze, ryż) przed gotowaniem
  • Przed spożyciem wysypać na duży, biały talerz ziarna (np. kaszę jaglaną) i sprawdzić, czy nie „zaplątały” się jakieś inne ziarna, który mogły wpaść do paczki na przykład na taśmie produkcyjnej

Oczywiście są to tylko działania wspomagające i osoby, które mają ścisły zakaz jedzenia glutenu, nawet w śladowych ilościach powinny jednak wybierać produkty ze znakiem przekreślonego kłosa.

Jaki produkt powinienem kupić? Zrób test:)

Poniżej prosty test, który może pomóc w rozwikłaniu problemu z oznakowaniem produktów. Mam świadomość, że odpowiada tylko na najprostsze pytania, więc jeśli macie więcej pytań zapraszam do kontaktu.

 

test alergeny gut

Jak czytać składy? Przeczytaj artykuł o ukrytych alergenach