Spód do ciasta bez glutenu, jajek, mleka

Bezglutenowy biszkopt? To nie problem.  Ale już spód do ciasta bez glutenu i jajek to już większe wyzwanie. Jedno z najczęściej pojawiających się pytań – czy da się zrobić spód podobny do biszkoptowego ale bez jajek i bez glutenu przy użyciu naturalnych mąk a nie mieszanki do biszkoptów. Da się. Tego przepisu używam często, jest dość prosty i w składnikach są tylko naturalne mąki.

Składniki na spód do ciasta bez glutenu:

  • 1 szklanki mąki sojowej
  • 1,5  szklanki mąki ryżowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

 

  • pół puszki cieciorki
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki oleju

 

  • 1 szklanka napoju ryżowego
  • pół szklanki ksylitolu
  • woda po cieciorce do ubicia
  • 3 łyżeczki siemienia zalanego 3,4 szklanki gorącej wody

Spód do ciasta bez glutenu – przygotowanie:

  • Wodę po cieciorce dokładnie ubić mikserem. Jak? Tak jak pianę z białek, na dużych obrotach. Jeśli mamy mikser ręczny zajmie to trochę więcej czasu ale zapewniam, że się uda:)
  • Mąki, proszek do pieczenia, ksylitol wsypać do dużej miski
  • Zmiksować cieciorkę z olejem i wodą. Powinno mieć konsystencję żółtek ubitych z cukrem.
  • Dodać do nich: siemię lniane zalane wodą, napój ryżowy i zmiksowaną z olejem i wodą cieciorkę i wymieszać mikserem bardzo dokładnie. Będzie wydawało się bardzo suche – po to właśnie jest ubita woda z cieciorki. Pełni ona funkcję piany z białek: podnosi ciasto i nawilża. Dodajemy wodę z cieciorki i mieszamy ręcznie albo mikserem, ale nie niskich obrotach. Ciasto przelewamy do formy
  • Piec około 45 60 minut w temperaturze 180 stopni z termooobiegiem. Przed krojeniem dokładnie wystudzić. Jeśli chcemy kroić na więcej niż dwa blaty to proponuję zrobić ciasta więcej (np. z półtorej porcji) i piec na dwa razy.

2

 

Chcesz wykorzystać spód do ciasta bez glutenu? Zobacz moje propozycje na ciasta z kremem i owocami!

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

2 thoughts on “Spód do ciasta bez glutenu, jajek, mleka”

    1. No właśnie z tą mąką sojową jest tak, że ona ma wyjątkowe właściwości klejąco – spajające. Myślę, że dlatego że jest dość tłusta i drobno bardzo mielona. Można spróbować zastąpić mąką owsianą bezglutenową (np. provena). Jeśli chodzi o inne naturalne mąki bezglutenowe to niestety większość ma dość dużą „ziarnistość” a z kolei ziemniaczana, kukurydziana i tapioka jest mocno skrobiowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.