Bezglutenowy biszkopt? To nie problem.  Ale już spód do ciasta bez glutenu i jajek to już większe wyzwanie. Jedno z najczęściej pojawiających się pytań – czy da się zrobić spód podobny do biszkoptowego ale bez jajek i bez glutenu przy użyciu naturalnych mąk a nie mieszanki do biszkoptów. Da się. Tego przepisu używam często, jest dość prosty i w składnikach są tylko naturalne mąki.

Składniki na spód do ciasta bez glutenu:

  • 1 szklanki mąki sojowej
  • 1,5  szklanki mąki ryżowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

 

  • pół puszki cieciorki
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki oleju

 

  • 1 szklanka napoju ryżowego
  • pół szklanki ksylitolu
  • woda po cieciorce do ubicia
  • 3 łyżeczki siemienia zalanego 3,4 szklanki gorącej wody

Spód do ciasta bez glutenu – przygotowanie:

  • Wodę po cieciorce dokładnie ubić mikserem. Jak? Tak jak pianę z białek, na dużych obrotach. Jeśli mamy mikser ręczny zajmie to trochę więcej czasu ale zapewniam, że się uda:)
  • Mąki, proszek do pieczenia, ksylitol wsypać do dużej miski
  • Zmiksować cieciorkę z olejem i wodą. Powinno mieć konsystencję żółtek ubitych z cukrem.
  • Dodać do nich: siemię lniane zalane wodą, napój ryżowy i zmiksowaną z olejem i wodą cieciorkę i wymieszać mikserem bardzo dokładnie. Będzie wydawało się bardzo suche – po to właśnie jest ubita woda z cieciorki. Pełni ona funkcję piany z białek: podnosi ciasto i nawilża. Dodajemy wodę z cieciorki i mieszamy ręcznie albo mikserem, ale nie niskich obrotach. Ciasto przelewamy do formy
  • Piec około 45 60 minut w temperaturze 180 stopni z termooobiegiem. Przed krojeniem dokładnie wystudzić. Jeśli chcemy kroić na więcej niż dwa blaty to proponuję zrobić ciasta więcej (np. z półtorej porcji) i piec na dwa razy.

2

 

Chcesz wykorzystać spód do ciasta bez glutenu? Zobacz moje propozycje na ciasta z kremem i owocami!