Tarta bez glutenu może być wyzwaniem. Szczególnie jeśli kruchy spód ma być bez jajek i masła. Uważam, że bardzo dobrym zamiennikiem spodu do tarty jest kasza jaglana. Spód nie jest może klasycznie kruchy, ale za to zawsze się udaje, nie kruszy się i daje się ładnie kroić. I pysznie smakuje. Wypełnienie tarty także jest z kaszy jaglanej i wersji letniej z botwinki i młodej cebulki.

Bezglutenowa tarta jaglana – składniki

Na spód:

Na wypełnienie:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 małe starte na drobnej tarce buraczki (takie jak od botwinki)
  • Listki botwinki z łodygami
  • 2 młode cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki
  • tymianek świeży lub suszony, sól, pieprz, 3 łyżki soku z cytryny
  • Ocet balsamiczny kremowy
  • 1/4 szklanki dowolnego napoju roślinnego

Bezglutenowa tarta jaglana – przygotowanie

  • Spód: do kaszy jaglanej dodać przyprawy, olej i krótko zmiksować. Dodać mąkę, ugnieść kulkę. Jeśli lepi się za bardzo – dodać więcej mąki. Naczynie do tarty wysmarować tłuszczem i wykleić ciastem.
tarta bezglutenowa jaglana

tarta bezglutenowa jaglana

 

  • Wypełnienie: jedną cebulkę pokroić na drobną kostkę i podsmażyć razem z pokrojonym drobno czosnkiem. Dodać przyprawy, wrzucić pokrojone liście botwinki, chwilę poddusić. Dodać starte buraczki, natkę pietruszki i  wyłączyć gaz,
  • W misce zmiksować dokładnie kaszę jaglaną z mlekiem roślinnym. Można też ugotować płatki jaglane na mleku roślinnym i także zmiksować jeśli zabrakło ci ugotowanej kaszy jaglanej.
  • Połączyć zmiksowaną kaszę z warzywami z patelni. Doprawić. Wyłożyć na spód.
  • Na tarcie poukładać krążki z cebulki, polać delikatnie kremowym octem balsamicznym.
  • Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
  • kroić po delikatnym przestudzeniu. Można na górze ozdobić liśćmi szpinaku lub kiełkami.