Tarta jaglana z warzywami

Tarta na spodzie z kaszy jaglanej z wypełnieniem z jaglanego kremu i warzyw. Czas przygotowania – ok 40 minut. Bezglutenowa, bez mleka, bez soi, bez jajek.

Składniki:

Na spód:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • ok 50 ml oleju. Tutaj użyty olej rzepakowy o smaku masła. Może być też kokosowy lub inny
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 5-6 łyżek dowolnej mąki bezglutenowej*

*należy wybrać mąkę na którą nie występuje reakcja alergiczna. Najlepsza będzie mąka kukurydziana/ryżowa/sojowa/jaglana. Może być mąka ziemniaczana, jednak należy pamiętać, że wówczas ciasto będzie mniej przypominało kruche.

Na wypełnienie

  • 100 ml dowolnego, niesłodzonego mleka roślinnego
  • 5-6 łyżek kaszki jaglanej lub płatków jaglanych
  • warzywa: tutaj użyty został por, papryka, zielony groszek, natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek

1Wykonanie:

Spód:

Kaszę jaglaną gotujemy (tutaj przeczytasz jak gotować) i zostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Następnie miksujemy, dodajemy olej, mąkę, przyprawy i ugniatamy jak ciasto kruche. Powinniśmy otrzymać zlepioną kulkę. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, podsypujemy mąką i wyklejamy ciastem. Pieczemy ok 10-15 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku. Jeśli ciasto zaczyna się podnosić nakłuwamy widelcem, żeby wypuścić powietrze. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika.

Wypełnienie:

Mleko roślinne zagotowujemy, wsypujemy kaszkę albo płatki i gotujemy. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.

Część warzyw (tutaj akurat por i papryka) szatkujemy i podsmażamy, a następnie łączymy z masą. Można tego nie robić i dodać do masy po prostu podduszone warzywa pokrojone w kostkę, ale dzięki poszatkowanym masa będzie miała głębszy smak. Dodajemy przyprawy i masę wylewamy na spód. Na górze układamy pokrojoną w paski paprykę.

4
tarta przed pieczeniem

Wszystko pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika tarta MUSI się przestudzić żeby wypełnienie miało szansę się związać i  nie wypłynęło po upieczeniu. Gotową tartę ozdabiamy podduszonym zielonym groszkiem i natką pietruszki.

Smacznego!

6

 

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

bezglutenowe placuszki

Jogurtowe (roślinne) placuszki z jabłkiem bezglutenowe

1 thought on “Tarta jaglana z warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *