Tort naleśnikowy ze szpinakiem i wegańskim sosem beszamelowym

Dumna jestem z mojego wegańskiego i bezglutenowego beszamelu. Przypominam, że tradycyjnie ten sos składa się z masła, mleka i mąki. Trzeba więc było stworzyć przepis na wegański beszamel bez glutenu od nowa. Wszystko po to, żeby zrobić pyszny tort szpinakowy. Czytajcie i gotujcie!

Składniki na tort naleśnikowy ze szpinakiem:

  • naleśniki usmażone według tego lub tego przepisu. Potrzebujemy 5-6 sztuk.
  • paczka mrożonego szpinaku
  • olej kokosowy do smażenia szpinaku
  • przyprawy do szpinaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie czosnek, sok z cytryny)

 

Składniki na wegański beszamel

  • 2 szklanki mleka roślinnego NIE SŁODZONEGO!
  • 3 łyżki oleju kokosowego, najlepiej w tym przypadku rafinowanego bo nie ma posmaku kokosa (czubate)
  • 2 czubate łyżki mąki ryżowej (jest neutralna w smaku)
  • sól, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Szpinak (liście, nie rozdrobniony) poddusić na patelni w odrobinie wody i z olejem kokosowym żeby się rozmroził. Dodać przyprawy.
  2. Beszamel: w rondelku rozpuścić olej  kokosowy i dodać mąkę. Szybko i dokładnie wymieszać aż powstanie gładka, płynna masa. Zdjąć z ognia i dolać mleko roślinne. Całość postawić na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać aż masa zacznie się gotować. W międzyczasie dodać przyprawy. Mieszać należy trzepaczką, żeby sos miał gładką konsystencję. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia. Jeśli uznamy, że jest za gęsty należy dolać napoju roślinnego. Powinien mieć konsystencję rzadkiego ciasta na naleśniki. Będzie gęstniał w procesie stygnięcia.

3. Przekładanie i pieczenie. Naleśnik kładziemy w okrągłej formie do ciasta, smarujemy sosem i kładziemy szpinak. Na szpinak znów kładziemy sos i następny naleśnik. I tak do momentu aż skończy się szpinak lub naleśniki. Ważne: ostatnia warstwa to naleśnik i na to sos. Pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Pod koniec można włączy górną grzałkę, żeby zrumienić beszamel na górze tortu.

 

Można zjeść w domu...
Zobacz też przepis na owocowe roladki naleśnikowe z masłem orzechowym! 

 

 

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *