Problem z prawidłowo prowadzoną dietą eliminacyjną jest taki, że należy usunąć ze swojego menu wszystkie alergeny na które została stwierdzona reakcja. Czego unikać? Gdzie w żywności znajdziemy ukryte alergeny?

Jakie są inne błędy popełniane w diecie eliminacyjnej? Przeczytasz tutaj.

 

Alergeny mogą jednak znajdować się w wielu produktach, a w składzie kryć się pod różnymi  nazwami. Czego unikać?

Ukryte alergeny – pod jaką nazwą kryje się gluten, białko mleka krowiego, soja?

ukryte alergeny

Tutaj znajdziesz PDF z grafiką do wydrukowania i wycięcia. Noś ją ze sobą w portfelu!

Alergia na gluten – czego nie wolno jeść?

Popularne produkty zawierające gluten:

pieczywo i inne wypieki, mąka: pszenna, żytnia, orkiszowa, owsiana, kasze: kuskus, bulgur, jęczmienna (pęczak, perłowa, mazurska), manna, bułka tarta, musli, makarony, piwo

Produkty, które mogą zawierać gluten pod różnymi postaciami:

gotowe wędliny, wyroby garmażeryjne, dania gotowe, pasztety mięsne i wegetariańskie, panierki, płatki kukurydziane, chipsy, dania i przyprawy w proszku

Alergia na białko mleka krowiego – czego nie wolno jeść?

Popularne produkty zawierające (lub mogące zawierać) białko mleka krowiego:

WSZYSTKIE przetwory mleczne: sery, twarogi, śmietana, jogurty, chleb (serwatka!), margaryna (nawet roślinna – również często dodawana jest serwatka!), słodycze, wypieki, dania gotowe, leki, wędliny i pasztety.

Uwaga! Szczególnie należy zwracać uwagę na serwatkę! Ze względu na to, że jest ona ubocznym produktem obróbki mleka na rynku jest jej bardzo dużo i stała się niezwykle popularnym dodatkiem do wielu produktów! 

Alergia na jajka – czego nie wolno jeść?

Popularne produkty zawierające (lub mogące zawierać) jajka:

majonez, makaron jajeczny, wypieki, słodycze, gotowe wędliny i garmaż: krokiety, naleśniki, pasztety.

Uwaga! Jajka w proszku to nadal jajka! 

Część z tych informacji dla wielu osób może wydawać się oczywista, jednak doświadczenie mówi, że często osoby które dopiero zaczynają dietę eliminacyjną nie zdają sobie sprawy w jak wielu „codziennych” produktach kryją się niedozwolone alergeny.