Wegański chłodnik litewski niczym nie ustępuje jego tradycyjnemu kuzynowi. Moc warzyw z roślinnym jogurtem to najlepsze danie na gorące dni.  Wiem, że przepis jest zmienny w każdym domu robi się chłodnik nieco inaczej. Ja zwykle dodaję bardzo dużo warzyw, jest bardzo gęsty i nie dodaję octu tylko sok z cytryny.

Wegański chłodnik litewski – składniki

  • jeden, duży pęczek botwinki. Ja wybieram taki, który ma już duże buraczki. jeśli buraczki są małe to dokładamy 2-3 zwykłe buraczki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 5 małych lub dwa długie zielone ogórki
  • pół pęczka szczypiorku (ja do chłodnika dodaję ten gruby)
  • sól, pieprz, sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • pół litra jogurtu roślinnego naturalnego. Proponuję sojowy, ale jeśli ktoś lubi mieć nutkę kokosa to czemu nie:)

Dodatek: młode ziemniaczki podsmażone z cebulką

Wegański chłodnik litewski – przygotowanie

  1. Botwinkę umyj, buraczki obierz i zetrzyj na tarce, a liście pokrój na dość drobne kawałki. Zalej niewielką ilością wody (tak, żeby trochę przykryło w garnku) i gotuj ok 10-15 minut na małym ogniu. Wystudź
  2. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Ogórki wcześniej obierz. Możesz też zetrzeć na tarce jeśli masz automatyczną, ale ja lubię, jak są kawałki w moim chłodniku.
  3. Dodaj jogurt, oraz sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
  4. Schłodź ponownie w lodówce

Podawaj z młodymi ziemniaczkami i podsmażoną cebulką. Jeśli jesz jajka to możesz podać z ugotowanym jakiem na twardo (wtedy jest wegetariański, nie wegański)