Wegańskie pierogi leniwe to kolejna propozycja w stylu: jak zrobić coś, co składa się z twarogu, jajek i mąki pszennej w wersji bez nabiału glutenu. U nas w domu leniwe pierogi były propozycją szybkiego obiadu lub kolacji. Zamiast twarogu można z powodzeniem użyć tofu, ale trzeba kilku dodatków, które podkręcą smak: masło orzechowe, jabłko, cynamon.
Wegańskie pierogi leniwe – składniki
- kostka tofu o neutralnym smaku
- 1 łyżka mąki lnianej (czyli po prostu zmielonego siemienia lnianego)
- pół szklanki mąki ryżowej
- 1 jabłko starte na tarce
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżka cukru lu innego słodziku: ksylitolu, syropu ryżowego itd.
Polewa:
Generalnie składniki polewy mogą być dość dowolne. Ja użyłam:
- łyżka miodu (może być sztuczny) lub syropu ryżowego/z agawy itd.
- pół łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki dowolnych płatków bezglutenowych. Może być amarantus, proso itd. Ja użyłam bezglutenowych owsianych bo takie mi zostały.
- pół łyżeczki cynamonu
- jabłko pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki masła orzechowego – mogą być po prostu rozdrobnione orzechy
Wegańskie pierogi leniwe – przygotowanie
pierogi:
- Tofu, mąkę ryżową, siemię lniane, starte jabłko, cukier, masło orzechowe wrzucić do misy miksera (z ostrzem w kształcie litery S) i wyrobić. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego masła orzechowego.
- Łyżką nabierać ciasta i wrzucać do gotującej się wody. Nie należy wrzucać zbyt wielu na raz – powinien być luz w garnku.
- Gotować każdą porcję około 3-5 minut. Wyjmować cedzakową łyżką.
polewa
- W garnku rozpuścić miód (lub syrop), olej kokosowy, dodać płatki, masło orzechowe lub orzechy i cynamon. Całość chwilę podsmażyć. Na koniec wrzucić jabłka (już przy zgaszonym palniku).
Połączyć pierogi z jabłkami.
Smacznego!
Witam, przepis bardzo atrakcyjny ale nie dostepny dla nas ze względu na mąkę ryżową.Proszę zaproponować inną ale nie kukurydziana, ziemniaczana i żadna z glutenem ( alergia pokarmowa).
DZiękuję Jola
Proponuję jaglaną