Wegańskie sushi (bez glutenu, nabiału)

Ja wiem, że „prawdziwe” i „poprawne” sushi to sztuka. I ja tę sztukę wielbię. Ale uwielbiam też wszystkie sushi-podobne wariacje. I wegańskie sushi też. Czyli ryż (niekoniecznie gotowany zgodnie ze sztuką), warzywa, i specjalna pasta z pestek dyni, która nadaje wyjątkowy smak. Idealne, żeby zabrać ze sobą do pracy. Doskonałe, żeby zjeść w domu. Do dzieła…

Składniki (na około 3 rolki)

Ryż

  • 1 szklanka brązowego ryżu okrągłego lub ryżu do sushi
  • 2 łyżki gotowego sosu do ryżu (uwaga! zawiera drożdże!) lub samodzielnie przygotowany sos ( 3 łyżki octu jabłkowego + łyżka cukru, zagotować)

Pasta 

  • pół szklanki pestek dyni
  • łyżeczka sosu sojowego bezglutenowego
  • łyżka imbiru marynowanego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju z pestek dyni (opcjonalnie)
  • odrobina pasty wasabi (opcjonalnie)

Warzywa

Tutaj mamy dużą dowolność. Ja użyłam:

  • szczypiorek cienki
  • ogórek bez pestek pokrojony w paski
  • kiełki fasoli mung
  • seler naciowy pokrojony w paski
  • liście młodego szpinaku

Można użyć dowolnych warzyw: marchewki, papryki… co tam macie w lodówce:)

Nori (czyli te wodorosty do zawijania)

1Wegańskie sushi – przygotowanie

Ryż

Szklankę ryżu dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Zalać ryż 2 szklankami zimnej wody i gotować powoli na malutkim ogniu. Najlepiej nie mieszać, ale jeśli uważacie, że zaczyna się przypalać to lepiej zamieszać niż spalić:) Ryż powinien wchłonąć całą wodę. Jeśli zaczyna jej brakować, a ryż nadal jest twardy to dolewamy 1/3 szklanki wody. Ważne, żeby nie trzeba było odcedzać – ryż powinien wchłonąć wszystko. Dobrze ugotowany ryż powinien pozostać w całości, a nie być rozgotowany. Na moich zdjęciach widać, że mój brązowy nieco się rozgotował stąd rada – nie zostawiajcie osób trzecich (w moim wypadku męża) z ryżem, tylko pilnujcie sami:) Do ugotowanego ryżu wlać 2-3 łyżki sosu (do smaku), wymieszać i zostawić do wystudzenia. W międzyczasie zająć się warzywami i pastą

13Pasta

Pasta jest po to, żeby sushi miało ciekawszy smak. Sosu „majo” nie użyjemy z przyczyn oczywistych, więc pastę dobrze jest zrobić. Jeśli z jakiegoś powodu dynia odpada z powodzeniem możecie użyć namoczonych w gorącej wodzie nasion słonecznika. Wszystkie składniki pasty długo i dokładnie blendujemy na gładką masę w rozdrabniaczu (takim z naczyniem do rozdrabiania i ostrzami w kształcie litery S).

Warzywa

Po prostu kroimy je w cienkie paski. Pamiętajmy, żeby z ogórka usunąć pestki.

Zwijanie

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.