Wielkanocna babka bez glutenu i jajek. „No jasne” mruknie pod nosem babcia. „A tradycja!” – załamie ręce ciotka. A ja uważam, że tradycja może być też bezglutenowa i bez jajek. Zwłaszcza, kiedy jest pyszna!

Wielkanocna babka bez glutenu i jajek – nie zawiera glutenu, jaj, mleka, ale za to jest z marchewką. Pulchna, pyszna, idealna z polewą czekoladową albo cukrem pudrem. Jak ją zrobić?

Wielkanocna babka bez glutenu i jajek – składniki

  • 2 jogurty roślinne po 160 gramów. Ja użyłam kokosowych z Lidla o smaku „solony karmel”. Mogą być także naturalne
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 i pół szklanki mąki ryżowej
  • kisiel z siemienia lnianego z 2 łyżek – 2 łyżki siemienia zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i miksujemy aż uzyskami pianę
  • 1 szklanka startej na grubych oczkach marchewki
  • pół szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki musu jabłkowego
  • 2 i pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • aromat pomarańczowy lub inny

Do przyozdobienia: cukier puder lub polewa —> przepis 

Wielkanocna babka bez glutenu i jajek – przygotowanie

Uwaga: lepiej nie wyrabiać ciasta mikserem tylko zwykłą łyżką lub trzepaczką.

  1. Łączymy składniki mokre: jogurty roślinne, olej, aromat, sok z cytryny, mus jabłkowy, kisiel z siemienia.  Wymieszać do połączenia się składników
  2. Dodać składniki suche: mąki, proszek, sodę, cukier – ponownie wymieszać.
  3. Dodać marchew, wymieszać.
  4. Przelać ciasto do formy na babkę. Jeśli forma NIE jest sylikonowa należy ją wysmarować tłuszczem wcześniej.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Jeśli ciasto zaczyna na górze się za mocno spiekać a w środku jes niedopieczone można wyłączyć termoobieg i piec tylko z grzałką dolną.
  6. Wyjmować z formy po wystudzeniu.

Na koniec wystudzoną babkę polać polewą lub ozdobić lukrem albo cukrem pudrem.

Smacznego!

Wielkanocna babka bez glutenu

Wielkanocna babka bez glutenu