Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

zapiekanka ziemniaczana

Najlepsza, szybka i pyszna ziemniaczana zapiekanka z beszamelem bez mleka i glutenu. I szybka. Szybko jest dobrze!

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem – składniki

Składniki na naczynie wielkości około kartki A4:)

  • ok. 10 dużych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • Możesz dodać też: kapary, natkę pietruszki, liście szpinaku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, odrobina cukru, można dodać tymianek lub rozmaryn

Z ziemniaków z poprzedniego dnia też będzie ok. Z bezglutenowym makaronem też:)

Składniki na wegański beszamel:

  • 2 łyżki czubate oleju kokosowego (jeśli jesz masło klarowane też będzie ok)
  • 3 łyżki czubate mąki ryżowej
  • 1,5 – 2 szklanek napoju roślinnego NIESŁODZONEGO (np. sojowy, niesłodki)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Opcjonalnie: feta, jeśli może być z mlekiem. Jednak nie jest obowiązkowa

Zapiekanka ziemniaczana wegańska – przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować około 15-20 minut na półtwardo. Uważam, że do tej zapiekanki lepiej obgotować, bo minimalizujemy ryzyko niedopieczenia. Odcedzić.
  2. W czasie kiedy gotują się ziemniaki należy pokroić cebulę, podsmażyć razem z pokrojonymi pomidorami. Na koniec można dodać natkę, kapary.
  3. Przygotować beszamel:

W rondelku rozpuścić olej  kokosowy i dodać mąkę. Szybko i dokładnie wymieszać aż powstanie gładka, płynna masa. Zdjąć z ognia i dolać mleko roślinne. Całość postawić na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać aż masa zacznie się gotować. W międzyczasie dodać przyprawy. Mieszać należy trzepaczką, żeby sos miał gładką konsystencję. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia. Jeśli uznamy, że jest za gęsty należy dolać napoju roślinnego. Powinien mieć konsystencję rzadkiego ciasta na naleśniki. Będzie gęstniał w procesie stygnięcia.

5. Wyłożyć pierwszą warstwę obgotowanych plasterków ziemniaków, podlać trochę sosem, położyć podsmażony farsz. Na to znów beszamel, ziemniaki i na samą górę beszamel. Jeśli chcesz (i możesz) posyp twardą fetą.

6. Całość zapiekać ok 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika, przed podaniem dobrze jest dać jej chwilę przestygnąć.

Przyznam, że mi najlepiej wchodziła na drugi dzień, na zimno:)

Smacznego!

zapiekanka ziemniaczana

Zobacz więcej na moim kanale YouTube

Dowiedz się jak żyć z chorobą przewlekłą, posłuchaj rad dotyczących Twojej diety oraz zapoznaj się z najciekawszymi historiami z mojego życia!

Podobne wpisy

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

leki bez recepty na zgagę

Leki bez recepty na zgagę szkodzą? A te na ból głowy?

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *