Ziarna ekspandowane to zdecydowanie najpopularniejszy produkt w mojej kuchni. Zawsze mam kilka opakowań ulubionych ziaren ekspandowanych bo rozwiązują one większość problemów w bezglutenowych przepisach. A poza tym stanowią cenny składnik zdrowej, zbilansowanej diety.

Czym są ziarna ekspandowane? Które ziarna ekspandowane wybrać do czego i jakie dania można z nich przygotować?

Czym są ziarna ekspandowane?

Ekspandowanie to proces który umożliwia „nadmuchanie” ziarna i nadanie mu objętości. Tak spreparowane ziarna nie wymagają już dalszej obróbki termicznej, są gotowe do spożycia. Dodatkowo zachowują witaminy i składniki mineralne. Ziarna ekspandowane nazywa się też czasami „poppingiem”.

Najpopularniejsze ziarna ekspandowane to:

To produkt bogaty w wapń i białko – czyli temat interesujący wszystkich, którzy muszą zrezygnować z nabiału w diecie. Niedobory wapnia na diecie bezmlecznej martwią szczególnie rodziców, którzy cały czas słyszą, że jest to składnik niezbędny dla budowy mocnych kości. Ekspandowane ziarno amaratusa jest znacznie popularniejsze niż ziarno w wersji do gotowania, a także dużo delikatniejsze w smaku.

Zobacz film gdzie przygotowuję bezglutenową panierkę z amarantusa!

 

Kasza jaglana (proso) stanowi podstawę bardzo wielu przepisów bezglutenowych. Kaszę jaglaną trzeba jednak gotować, a jej smak nie każdemu odpowiada. Natomiast ze względu na bardzo duże walory prozdrowotne nie powinno się z niej rezygnować. Dlatego warto kupić proso ekspandowane i dodawać je do różnych dań, a nawet do koktajli aby były one bardziej sycące i wartościowe pod względem odżywczym.

  • Gryka

Gryka to wartościowe ziarno bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Jednak jej smak jest dość mocny i nie każdemu odpowiada. Ekspandowane ziarno gryki można dodawać do kotletów, pulpetów, pieczywa czy granoli.

  • Owies

Łatwa do wykorzystania forma tego bogatego w błonnik zboża – owies ekspandowany. . (Dla osób, które mogą jeść gluten)

  • Orkisz i pszenica

Orkisz to stara odmiana pszenicy. Na rynku dostępne są zarówno ziarna pszenicy jak i orkiszu. Wyglądem przypominają popularne (i niezbyt zdrowe, bo dosładzane) płatki śniadaniowe Kangus. Polecam zamienić je na ekspandowane, niesłodzone ziarna. (Dla osób, które mogą jeść gluten)

Ziarna te można kupić zarówno pojedynczo, ale także jako mieszanki płatków z owocami. Są oferowane w wersji bez dodatków, albo np. oblane miodem.

 

ziarna ekspandowane Gdzie kupić ziarna ekspandowane?

Może wydawać się, że jest to produkt, który trudno kupić, jednak ze względu na rosnącą popularność oferuje je coraz więcej sklepów – nie tylko ze zdrową żywnością.

Kupisz je między innymi w:

  • Hipermarketach np. Auchan na półce ze zdrową żywnością
  • Drogeriach np. Rossmann
  • Sklepach internetowych

Ile kosztują ziarna ekspandowane?

Cena za opakowanie wynosi zwykle od 4 do 7-8 zł za 400 gramów. Zboża ekspandowane są bardzo lekkie, dlatego jest to całkiem spora paczka. Zdecydowanie lepiej kupić zboża ekspandowane bez żadnych dodatków cukrów niż popularne płatki dedykowane dla dzieci.

Ziarna ekspandowane bezglutenowe

Na diecie bezglutenowej ziarna ekspandowane zastępują wiele produktów z glutenem.

Ziarna ekspandowane bezglutenowe to:

  • Amarantus
  • Proso
  • Gryka

Możesz używać ich jako:

  • Zamiennik bułki tartej w kotletach i panierce
  • Zamiennik zwykłej bułki wypełniającej np. pasztety czy kotlety
  • Jako płatki śniadaniowe
  • Dodatek do muffinów, ciast, wypieków, deserów.

Szukasz przepisów? SĄ TUTAJ!

Ziarna ekspandowane – dlaczego tak ważne w diecie?

Zboża są nie tylko podstawowym źródłem węglowodanów, ale także witamin z grupy B, aminokwasów, składników mineralnych takich jak np. wapń oraz błonnika. Poszczególne właściwości niektórych zbóż pozwalają na uzupełnienie diety w cenne składniki.

  • Wapń – ziarno amarantusa jest bogate w wapń, dlatego poleca się je np. dla osób na diecie bezmlecznej
  • Lizyna – aminokwas, który jest bardzo ważny, a może być dostarczony tylko z pożywieniem. Lizyna bierze udział w procesach związanych z odbudową tkanek oraz metabolizmie tłuszczów, zwiększa przyrost masy mięśniowej. Wpływa także na absorbcję wapnia, bierze udział w pracy układu immunologicznego. Proso jest bogate w lizynę, a proso ekspandowane jest bardzo wygodną i smaczną formą tego ziarna.
  • Przeciwutleniacze, błonnik i substancje przeciwzapalne – to wszystko znajdziesz na przykład w ziarnie gryki.

 

Jak ja używam ziaren ekspandowanych?

Oprócz dodawania ich do potraw jako zamiennik np. bułki tartej, ziarna te doskonale sprawdzają się w wypiekach. Dlaczego? Ponieważ pochłaniają wilgoć i wiążą ciasto przez co wypieki są bardziej pulchne i smaczniejsze. Poza tym używam ich jako wartościowa posypka do zup, deserów, musów, owsianek, jaglanek.

Ziarna ekspandowane czy płatki śniadaniowe?

Na to pytanie odpowiedziałam sobie od razu jak tylko zaczęłam rozszerzać Tymonowi dietę. Nigdy nie kupowaliśmy do domu żadnych czekoladowych kulek czy miodowych kółeczek czy cynamonowych płatków. Od samego początku w naszym domu jako płatki śniadaniowe były używane naturalne, niesłodzone ziarna ekspandowane. U nas te „kuleczki” z jagły albo malutkie kuleczki z amarantusa stały się stałym punktem posiłków i Tymon do dziś bardzo chętnie je zjada.

Jak smakują ziarna ekspandowane?

Większość ma bardzo neutralny, łagodny smak. Dzięki temu nadają się i do dań na słodko i na słono.

  • Najbardziej neutralne w smaku to proso, owies, pszenica
  • Mocniejsze w smaku to gryka, amarantus

Chcesz wiedzieć jakie produkty warto mieć w domu na diecie bezglutenowej? Ten wpis jest dla Ciebie!