Zupa z młodej marchewki zadowoli i dziecko i dorosłego! A dodatek pestek dyni i ekspandowanych zbóż uzupełni ją o wartościowe witaminy i składniki mineralne.

Zupa z młodej marchewki – składniki

  • około 10 młodych marchewek lub 2 opakowania mrożonych baby marchewek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (jeśli nie masz zupa może być na wodzie)
  • sól, pieprz, tymianek
  • pół szklanki prosa ekspandowanego (o ziarnach ekspandowanych przeczytasz tutaj)
  • 1 cebulka (opcjonalnie) podduszona na oliwie z oliwek. Doda zupie ciekawego smaku

 Zupa z młodej marchewki – przygotowanie

  1. Marchewki obrać, pokroić i ugotować w wodzie lub bulionie – powinny być miękkie, ale nie rozgotowane
  2. przyprawić
  3. Dodać podduszoną cebulkę
  4. Dodać ekspandowane ziarno prosa. Nie wymaga ono gotowania, a zagęści zupę i wzbogaci ją o wapń.
  5. Całość zmiksować, pogotować przez chwilę. Można dodać mleczka kokosowego lub śmietanki sojowej.
  6. Na koniec posypać prażonymi pestkami dyni

Smacznego!