Bezglutenowe drożdżówki cynamonowe wydały mi się idealnym podwieczorkiem na sobotnie popołudnie. Ośmielona przepisem na pączusie, które wyszły świetnie zdecydowałam, że batat doskonale się nada także w przepisie na drożdżówki. Co z tego wyszło?

Bezglutenowe drożdżówki cynamonowe – składniki

Zaczyn:

  • 2 opakowania suszonych drożdży lub 25 g świeżych
  • 1/3  szklanki mleka kokosowego z kartonu, tłustego, podgrzanego i wymieszanego z odrobiną ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki ryżowej

Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Warto zrobić zaczyn nawet z drożdży suszonych, bo lepiej podnoszą wówczas ciasto bezglutenowe.

Pozostałe składniki na ciasto:

  • ugotowany, wystudzony i rozgnieciony duży batat
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • półtorej szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej, aromat waniliowy

Do posmarowania bułeczek w środku i na zewnątrz:

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu daktylowego (lub miodu jeśli nie musi być wegańskie)
  • 1 czubata łyżka cynamonu

Olej kokosowy rozpuścić, dodać syrop daktylowy i cynamon, wymieszać.

Bezglutenowe drożdżówki cynamonowe – przygotowanie

  1. Do zaczynu dodać mleko kokosowe, olej, ksylitol, aromat i prawie całą mąkę. Dokładnie wyrobić ciasto rękami lub w maszynie. Ciasto powinno być miękkie, ale dać się formować. Jeśli potrzeba dodać więcej mąki. Zostawić je na około 1 godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem.
  2. Blat lub stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować, ale nie bardzo cienko, na około 5 cm. Warto sprawdzić czy ciasto odkleja się od blatu, bo będziemy je zawijać.
  3. Środek ciasta posmarować przygotowaną mieszanką cynamonową zostawiając kilka łyżeczek na pokrycie bułeczek na zewnątrz.
  4. Zawinąć ciasto jak dużą roladę i pokroić na plastry, każdy po ok. 3 cm.
  5. Plastry poukładać na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować resztą mieszanki cynamonowej. Posmarowane bułeczki włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
  6. Gotowe bułeczki wystudzić. Można przekroić i podawać z dżemem albo kremem czekoladowym np. z daktyli.